تامین مالی جمعی چیست؟ این اساساً عمل جمع آوری سرمایه از طریق اینترنت از مخاطبان زیادی از سرمایه گذاران برای تحقق یک ایده یا پروژه است. این روش درها را برای کارآفرینان و کسبوکارهای کوچک تا متوسط باز میکند تا به حمایت مالی حیاتی خارج از راههای سنتی مانند بازار سرمایه یا سیستمهای بانکی دسترسی پیدا کنند.
جذابیت تامین مالی جمعی این است که خیلی بیشتر از یک نیاز مالی را برطرف می کند. همچنین به شما این فرصت را می دهد که در مراحل اولیه پروژه یک جامعه بسازید و بازخورد دریافت کنید. این محتوا که یک راهنما و نقشه راه برای سرمایه گذاران و کارآفرینان است، طیف گسترده ای از موضوعات را شامل می شود، از نحوه انجام سرمایه گذاری جمعی تا افرادی که نمی توانند با این روش سرمایه گذاری کنند. دو نوع تامین مالی جمعی وجود دارد:
سرمایهگذاری جمعی مبتنی بر سهام به سرمایهگذاران این فرصت را میدهد که در ازای دریافت سهم، در یک پروژه سرمایهگذاری کنند. در این مدل، سرمایه گذاران با هدف دریافت سهمی از سود آتی پروژه، وجوهی را ارائه می کنند. به عبارت دیگر، سرمایه گذاران از پروژه حمایت مالی می کنند و در ازای آن بخشی از شرکت می شوند. این نوع تامین مالی یک راه جذاب به ویژه برای استارت آپ ها و کسب و کارهایی است که پتانسیل رشد بالایی دارند.
این نوع سرمایهگذاری جمعی مدلی است که در آن کارآفرینان و کسبوکارها با استقراض از سرمایهگذاران، سرمایهشان را جمعآوری میکنند. در این روش، سرمایه گذاران پول خود را با نرخ سود معینی به کارآفرینان قرض می دهند و در پایان دوره مشخص شده اصل و سود خود را پس می گیرند. این اشکال سرمایهگذاری جمعی، روش کسب وجوه توسط کارآفرینان و کسبوکارها را تغییر داده و به آنها امکان دسترسی به طیف وسیعتری از سرمایهگذاران را میدهد.
ذینفعان تامین مالی جمعی به سه دسته تقسیم می شوند:
کارآفرینان/استارتاپ ها
سرمایه گذاران/عمومی
پلتفرم های تامین مالی جمعی
در قلب فرآیند تأمین مالی جمعی، کارآفرینان یا شرکتهای سرمایهگذاری هستند که میخواهند یک ایده یا پروژه نوآورانه را به جان بخشی کنند. کارآفرینان با به اشتراک گذاشتن دیدگاه خود از طیف وسیعی از سرمایه گذاران حمایت می کنند. حامیان سرمایهگذارانی هستند که با سرمایهگذاری، یعنی عموم مردم در تحقق پروژهها سهیم هستند و تعداد آنها میتواند بسیار زیاد باشد.
در این مرحله، پلتفرم های تامین مالی جمعی وارد عمل می شوند. آنها کارآفرینان و سرمایه گذاران را در یک محیط آنلاین امن و شفاف گرد هم می آورند. این پلتفرمها نقش مهمی در فرآیندهایی مانند نمایش پروژهها، سرمایهگذاری و جذب سرمایه دارند و سنگ بنای تامین مالی جمعی را تشکیل میدهند.
به طور خلاصه، تامین مالی جمعی قدرت خود را از سه ذینفع اصلی می گیرد. کارآفرینان، مردم و پلتفرم ها، و این هم افزایی امکان تبدیل ایده ها به واقعیت را فراهم می کند.
در فرآیند تأمین مالی جمعی، یک کارآفرین یا شرکت مخاطرهآمیز اساساً برای اجرای پروژههای خود از پلتفرمهای کرادفاندینگ استفاده میکند. پلتفرم پروژه را ارزیابی می کند و در صورت صلاحدید کمپین را منتشر می کند. سرمایه گذاران می توانند پروژه های مورد علاقه خود را از طریق این پلتفرم ها تامین کنند.
به خصوص در فرآیند تامین مالی جمعی مبتنی بر سهام، گام های مهمی پس از پایان کمپین برداشته می شود. بر اساس مفاد این ابلاغیه، کارآفرین باید ظرف ۹۰ روز پس از پایان تبلیغات، شرکت سهامی ایجاد کند. پس از تاسیس این شرکت سهامی وجوه جمع آوری شده از حساب افتتاح شده توسط کارآفرین نزد مامور امانی به حساب شرکت تازه تاسیس واریز می شود. در صورتی که تامین مالی بر اساس سهام باشد، باید حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز کاری پس از اتمام ثبت شرکت در دفتر تجارت، افزایش سرمایه معادل وجوه جمعآوری شده انجام شود.
اگرچه سیستم کرادفاندینگ یک روش نوآورانه و چشمگیر تامین مالی است که بسیاری از کارآفرینان برای تحقق رویاهای خود از آن استفاده می کنند، اما برخی موسسات و افراد هستند که نمی توانند از این فرصت بهره مند شوند. به ویژه، مشارکتهای دولتی و شرکتهایی که این مشارکتها در آنها نفوذ قابلتوجهی دارند، نمیتوانند از طریق تأمین مالی جمعی مبتنی بر سهام یا تأمین مالی جمعی مبتنی بر بدهی برای پلتفرمهای کرادفاندینگ اعمال شوند.
علاوه بر این، ناشرانی که دارای ابزارهای بدهی هستند که تا تاریخ استفاده از پلتفرم هنوز بازخرید نشده اند و شرکای با نفوذ مهم آنها، فرصتی برای جذب سرمایه ندارند. هدف این محدودیت ها حفظ شفافیت و قابلیت اطمینان تامین مالی جمعی است. همچنین حمایت از سرمایه گذاران را تضمین می کند.
برخلاف روشهای سنتی تامین مالی، سیستم تامین مالی جمعی فرصتی را برای ارائه پروژهها به طیف وسیعی از سرمایهگذاران و جمعآوری سرمایه با هزینه و تلاش بسیار کمتر در این فرآیند ارائه میدهد. این روش به ویژه برای کسانی که درخواست وجوهی را که خارج از تعریف مشارکت عمومی و ناشران هستند، جذاب است. زیرا از بسیاری از تعهدات مقرر در قانون بازار سرمایه معاف هستند. وجوه را می توان سریعتر و موثرتر بدون رویه هایی مانند تهیه دفترچه و الزامات حسابرسی مستقل جمع آوری کرد.
علاوه بر این، حداقل سرمایه مورد نیاز و محدودیت های سرمایه تعیین شده برای پلتفرم های تامین مالی جمعی در مقایسه با سیستم بانکداری سنتی انعطاف پذیرتر است. این امر موانع ورود به بازار را کاهش می دهد و امکان ایجاد بسترهای جدید را فراهم می کند و بنابراین گزینه های بیشتری را برای کارآفرینان و سرمایه گذاران فراهم می کند.
پلتفرمهای تامین مالی جمعی، خدمات واسطهای آنلاین هستند که به کارآفرینان و سرمایهگذاران اجازه میدهند گرد هم آیند و برای پروژهها سرمایه جمعآوری کنند. این پلتفرمها با میانجیگری سرمایهگذاری جمعی مبتنی بر سهام و سرمایهگذاری جمعی مبتنی بر بدهی نقش مهمی در جمعآوری سرمایه مورد نیاز برای تحقق پروژهها دارند.
برای تبدیل شدن به یک پلتفرم تامین مالی جمعی، باید به صورت شرکت سهامی تاسیس شده و عبارت “سکوی تامین مالی جمعی” در نام تجاری آن درج شود. ضمناً بهره برداری و استقرار این پلتفرم ها منوط به حداقل سرمایه مورد نیاز، ماهیت سهام و شرایط خاص در خصوص موسسان و مدیران پلت فرم است که در بخشنامه های تأمین مالی جمعی تعیین شده است.
برای اینکه پلتفرمها بهطور رسمی فهرست شوند، باید زیرساختهای فنی لازم را ایجاد، واحدهای مربوطه را ایجاد کرده و قراردادهای لازم را امضا کرده باشند. این فرآیند باعث افزایش قابلیت اطمینان و شفافیت پلتفرم ها و پروژه های روی آنها می شود و در عین حال به آنها کمک می کند تا اعتماد سرمایه گذاران را جلب کنند.
پلتفرمهای تامین مالی جمعی نیز موظف هستند به طور منظم به سازمان مربوطه گزارش دهند و وضعیت مالی و گزارشهای فعالیت خود را با مردم به اشتراک بگذارند. این شفافیت از عملکرد سالم تامین مالی جمعی و توسعه این بخش حمایت می کند.
مفتخریم که بهترین شرکت سکوی تأمین مالی جمعی در ایران را به شما معرفی کنیم. کرادیاب اولین هاب هوشمند کرادفاندینگ ایران است.